Att flytta till ett stödboende är för många ett viktigt steg mot ett mer självständigt och tryggt liv. Oavsett om flytten sker från ett annat boende, en institutionsplacering eller hemifrån, kan det medföra praktiska och ekonomiska utmaningar. Ett vanligt hinder är kostnaderna i samband med själva flytten. Här kan flyttbidrag spela en viktig roll och göra övergången smidigare och mer hanterbar.

Vad innebär flyttbidrag?

Flyttbidrag är ett ekonomiskt stöd som kan hjälpa till att täcka kostnader i samband med en flytt. Det kan gälla att anlita en flyttfirma för transport av möbler, hyra av flyttbil, inköp av enklare möbler eller flyttlådor, och i vissa fall hjälp med att etablera sig i det nya boendet genom exempelvis inköp av basutrustning till hushållet. Vi kan rekommendera Flyttfabriken – en flyttfirma i Stockholm.

Vem kan få flyttbidrag?

Det finns inga generella regler på nationell nivå för flyttbidrag vid flytt till stödboende, utan det är i regel kommunen eller socialtjänsten som avgör om och hur stödet ges. Det är därför viktigt att vända sig till sin handläggare på socialtjänsten eller kontakta kommunen för att ta reda på vad som gäller i det enskilda fallet.

Följande grupper har ofta möjlighet att ansöka om flyttbidrag:

Hur ansöker man?

För att ansöka om flyttbidrag krävs vanligtvis ett skriftligt underlag. Det bör innehålla information om:

En handläggare på socialtjänsten gör en individuell bedömning utifrån personens situation, behov och kommunens riktlinjer. I vissa fall kan stödet ges som ett ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL), vilket innebär att det är behovsprövat.

Viktigt att tänka på

Det är viktigt att ansökan görs i god tid innan flytten sker. Kommuner beviljar sällan ersättning i efterhand, och beslutet kan ta olika lång tid beroende på ärendets komplexitet. Om du redan har kontakt med en socialsekreterare eller boendestödjare, be dem om hjälp att formulera ansökan och att få med nödvändiga bilagor.

Tänk också på att det kan finnas kompletterande stöd, som exempelvis bostadsanpassningsbidrag eller ekonomiskt stöd från andra instanser som Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen – beroende på din situation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *